Traditii si obiceiuri la nunta

Se apropie sezonul nuntilor si odata cu ele apar si discutiile dintre viitorii miri si parinti privind respectarea obiceiurilor de nunta. Avand in vedere acest lucru ne-am gandit sa le venim in ajutor mirilor si sa prezentam semnificatia celor mai intalnite obiceiuri astfel incat alegerea lor de a le respecta sau nu sa fie una in cunostinta de cauza.

Barbieritul mirelui – Acest obicei desi se mai practica si azi si-a pierdut semnificatia initiala, sau mai bine zis semnificatia actuala este una pur simbolica. Dupa cum se stie cu cateva decenii in urma insuratoarea avea loc la varsta relativ frageda, astfel incat nunta coincidea cu primul barbierit al mirelui. Odata cu primul sau barbierit mirele trecea de la statutul de baiat la cel de barbat.

Gatitul miresei – Are loc in acelasi timp cu barbieritul mirelui si daca in trecut fetele participau la acest obicei impletind parul miresei si gatind-o pentru nunta, astazi singurul rol care se mai pastreaza este cel al nasei care are datoria sa ii puna miresei pe cap voalul.

Bradul – Acest obicei difera de la o zona la alta. Bradul este simbolul tineretii si al sanatatii. In ziua nunti acesta se impodobeste pentru ca viata mirilor sa fie lunga si imbelsugata. Gatitul Bradului are loc in functie de zona la mire sau la mireasa iar la gatitul lui participa tinerii. Tot in functie de zona bradul este lasat la poarta nasilor, a miresei sau a mirelui.

Ascunsul miresei – Acest obicei vine din vremurile cand casatoria era aranjata de parinti iar fata incerca sa scape de mire ascunzandu-se. Cu timpul acest obicei a capatat alta semnificatie, tanara mireasa dupa ce este gatita si i se canta de catre celelalte fete „ia-ti mireasa ziua buna” incepe sa regrete ca paraseste grupul fetelor si ca o sa intre in cel al nevestelor, asa ca se ascunde in incercarea de a scapa de maritis.

Turta miresei – Dupa cum se stie painea reprezinta belsugul, abundenta, iar ruperea turtei deasupra capului miresei are rolul de a simboliza revarsarea prosperitatii asupra miresei. Prin impartirea painii in cele patru directii(fata, spate, stanga si dreapta, mireasa stand cu fata spere rasarit) se are in vedere raspandirea acestei prosperitati catre cei care se afla in jurul miresei.

Luatul voalului la mireasa – Acest obicei are loc dupa terminarea petrecerii de nunta si simbolizeaza trecerea miresei de la statutul de fata la cel de nevasta. In satele romanesti odata cu maritisul, fetele nu mai aveau voie sa umble cu capul descoperit, iar la sfasitul nuntii, nasa ii punea miresei pe cap basmaua sau baticul introducand-o pe tanara mireasa in randul femeilor maritate. Dupa punerea baticului, mireasa impreuna cu celelalte femei marcau aceasta trecere prin hora femeilor.

De asemenea in ultimul timp au fost importate noi obiceiuri care provin din alte culturi, cum ar fi aruncatul buchetului, aruncatul jartelei si altele. Noi am incercat sa oferim o explicatie a obiceiurilor specific romanesti.

Acestea sunt doar cateva din obiceiurile intalnite la nunta, numarul lor fiind diferit de la o zona la alta. Parintii isi indeamna adesea copiii sa respecte aceste obiceiuri fara sa le explice semnificatia lor sau fara sa ii intrebe daca aceste traditii sunt in concordanta cu viziunea tinerilor. In sperata ca am adus cateva lamuriri privind semnificatia obiceiurilor de la nunta va lasam sa gasiti singuri argumente pro sau contra respectarii acestor traditii.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.