Cum se desfasoara Cununia Religioasa

Data trecuta am scris despre Cununia Civila, asa ca acum ne-am gandit sa prezentam cum se desfasoara Cununia Religioasa. Inainte de slujba cununiei are loc slujba de logodna. Aceasta se poate face odata cu slujba cununiei sau cu ceva timp inaintea acesteia. La slujba de logodna se pun inelele pe degetele celor doi logodnici (inelul miresei se pune initial pe degetul mirelui si invers) si apoi acestea se schimba de catre nasi.

Pentru slujba de cununie, in Naos (partea centrala a bisericii) se pregateste o masa pe care se aseaza Sfanta Evanghelie, cununiile, sfesnice cu lumanari si Sfanta Cruce. Partea cea mai importanta din slujba de cununie este punerea cununiilor pe capul celor doi miri. Dupa punerea cununiilor se citeste din epistola Sfantului Apostol Pavel catre Efseni in care se aseamana legatura celor doi miri cu legatura dintre Hrisos si Biserica. Apoi se citeste din Sfanta Evanghelie istoria de la nunta din Cana Galileii unde Iisus Hristos a transformat apa in vin, binecuvantand astfel unirea dintre barbat si femeie.

Urmeaza binecuvantarea paharului de obste din care se da mirilor sa guste din vin pe rand, aratandu-se astfel bucuria nuntii.

La final se inconjoara masa de trei ori de catre preoti, miri si nasi, simbolizand prin aceasta hora bucuria prilejuita de acest eveniment, iar apoi au loc rugaciuniile finale si predica preotului.

Pentru oficierea Cununiei religioase aveti nevoie de certificatul de casatorie civila, doua vereghete, doua lumanari mari impodobite cu flori, piscoturi si vin din care vor gusta mirii in timpul oficierii slujbei.

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.